Čebele in drevesa so neločljivo povezani. Prvotna bivališča čebel so bila drevesna dupla in skalne razpoke. Drevesa so obilen vir medičine, medene rose, obnožine (cvetni prah) in zadelavine (propolis).

Pri nekaterih drevesnih vrstah ima človek od njih trojno korist: cvetje daje pašo čebelam, plodovi so hrana človeku, les pa je dragocena surovina za lesno industrijo, izdelavo glasbil, kuhinjskih pripomočkov.

Čebele & Les je blagovna znamka Društva Carniolica, kjer smo združili našo ljubezen do narave, čebel, naravnih materialov, občutek za estetiko in funkcionalnost.  Vsak izdelek je skrbno ročno izdelan iz različnih vrst listavcev (oreh, češplja, javor, češnja, hruška, jesen, hrast) in macesna. Čebele nam z opraševanjem ne dajejo zgolj hrane, ampak tudi dragocen les, material, ki navdihuje in oživlja.

Z linijo izdelkov Čebele & Les želimo, da bi ljudje uživali v darovih narave in se hkrati zavedali, kako pomembne so čebele za biotsko raznovrstnost in kaj vse nam s svojim opraševanjem nudijo.

Izdelujemo lesene podstavke za kozarce, lesene podstavke za posodo, lesene mazalke za: med, strd, maslo, med v satju, marmelado, skuto, druge namaze, lesene servirne deske, lesene žlice, lesene pladnje. Izdelke po naročilu.

 

OSTALA PONUDBA:

HLEBENCA

Platnene krpe so v preteklosti uporabljali za zavijanje hrane, ki so jo vzeli s seboj na pot ali na njivo, in so nadomeščale danes tako priljubljene plastične vrečke.

Z belimi platnenimi prtiči, ki so jih imenovali hlebence,  so gospodinje pogrnile peharje, kamor so namestile vzhajano testo za kruh.

Kako se znebiti plastike v kuhinji in shranjevati hrano na bolj zdrav in trajnostni način?

Hlebenca je trajen, pralen, okolju prijazen  povoščen prtič  za shranjevanje hrane.

Hlebenca je narejena  iz GOTS certificiranega organskega bombaža, ki je prepojen  z ekološkim slovenskim  čebeljim voskom. Vosek ima antiseptične lastnosti, zato ostane hrana dalj časa sveža.

Primerno za zavijanje sadja, zelenjave, kruha, sira ali pa z njo pokrijemo in zatesnimo posodo. Hrana ne sme biti topla! Ni primerno  za shranjevanje surovega mesa.

Kako jo uporabljamo? Toplota dlani hlebenco zmehča, zato jo lahko oblikujemo po naši želji. V nekaj sekundah se ohladi, ostane v tem položaju in posoda je tesno zaprta. Po uporabi jo speremo s HLADNO vodo, jo posušimo in ponovno uporabimo.

Slovenski med z ekološkim certifikatom in svečke iz ekološkega čebeljega voska.

Naročila sprejemamo na carniolica@gmail.com ali gsm: 068 643 913. Možen oseben prevzem v Celju in Ljubljani ali pošljemo po pošti.